KUCHNIA I JEDZENIE

Makaron z łososiem, mascarpone, fetą i koperkiem [przepis]

Ostatnio odtwarzam przepisy, które poznałam będąc jeszcze na studiach. Tak, to kolejny z tego cyklu 🙂 Co prawda, wtedy najbardziej cierpiał portfel, ale smak i szybkość przygotowania wynagradzają wszystko (zwłaszcza, jeśli wcześniej odkryło się, że naleśniki robione na wodzie nie są takie złe :D). 

Przepis poznałam w wersji bez fety, a jedynie z samym serkiem mascarpone i koperkiem. Zmodyfikowałam go jednak, aby był na miarę. Serek mascarpone podzieliłam na połowę: jedną część wykorzystałam do obiadu, a drugą do deseru. Deser zniknął szybciej niż się spodziewałam, dlatego opowiem o nim w następny weekend, ale mogę Wam zdradzić, że był to dobry sposób na wykorzystanie resztek płatków do mleka.

Jeszcze kilka słów odnośnie łososia. Tak, to zdecydowanie najdroższy składnik tego dania, choć i z tym można sobie poradzić. Ja wykorzystałam łososia sałatkowego. Przyznam szczerze, że trochę bałam się o jego jakość (była promka, a promka to rzecz święta), ale naprawdę dał radę. Niemniej, jeśli zastanawiacie się czy zamiast wędzonego łososia możecie użyć surowego, to od razu odpowiadam: oczywiście! Taką wersję robiłam raz i ze swojego doświadczenia mogę dopowiedzieć tyle, że użyłabym więcej cytryny i zamiast proporcji pół na pół (pół fety i pół mascarpone) dałabym zdecydowanie więcej fety.

WAŻNE: W przepisie proporcje fety i mascarpone są podane jako orientacyjne. Feta odpowiada za słoność całego sosu. Jeśli użyjecie wędzonego łososia i dodacie mnóstwo fety, to może się okazać, że sos będzie za słony. Dlatego polecam dobrać proporcje według własnego uznania. Gdyby się okazało, że przesadziliście z fetą, możecie złagodzić sos odrobiną mleka, serkiem śmietankowym typu Philadelphia, albo dodaniem więcej serka mascarpone. 

A teraz, moi Drodzy, przepis. 

 

Składniki na dwie porcje:

  • łosoś wędzony lub surowy ok. 200 g
  • ser feta ok. 80 g
  • serek mascarpone ok 125 g
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • świeży/mrożony/suszony (w ostateczności) koperek – wedle uznania, ja dodałam dwie płaskie łyżki mrożonego koperku
  • makaron (wstążki, świderki, spaghetti, co chcecie)

 

 

Tajna taktyka postępowania:

1. Żeby za 10 minut cieszyć się pysznym obiadem, trzeba zacząć od wstawienia wody na makaron. Ja nalewam ciepłą wodę z kranu i przykrywam garnek pokrywką, aby woda szybciej się zagotowała.

 

2. Na teflonową (albo jakąkolwiek nieprzywierającą patelnię) wyciskam sok z cytryny. 

 

3. Wrzucam na patelnię łososia i podsmażam na średnim ogniu. W trakcie smażenia łosoś będzie zmieniał kolor na delikatny różowy.  Kiedy całość się „zaróżowi”  (zajmie to ok. 2 – 3 minut) nadejdzie czas na kolejną czynność.

 

4. U mnie po takim czasie zagotowała się już woda na makaron.

 

5. Teraz dodaję połowę serka mascarpone i połowę fety. Mieszam wszystko do rozpuszczenia i połączenia serków. 

 

6. Kiedy sery rozpuściły się już dodaję koperku i wszystko razem mieszam przez krótką chwilę.

 

7.  Jak widzicie, mimo robienia w trakcie zdjęć, sos i tak jest gotowy wcześniej niż makaron 🙂

 

8. Po kilku minutach makaron też jest gotowy, dlatego nie pozostaje mi nic innego, jak wszystko wyłożyć na talerz.

makaron z łososiem, mascarpone, fetą i koperkiem

szybki obiad: makaron z łososiem, mascarpone, fetą i koperkiem

 

Biała Morela życzy smacznego 🙂

 

Potrzebujesz równie szybkiego przepisu na obiad? Zajrzyj i wypróbuj makaron z cukinią albo oszukaną Carbonarę według Moreli.