KUCHNIA I JEDZENIE

Kawałki kurczaka w gyros z pieczonymi warzywami [przepis]

Kolejny przepis typu „ja działam przez 10 min, a piekarnik robi resztę”. Efekt? Obiad gotowy w 25 minut.  

Składniki na dwie porcje:

  • jedna pierś z kurczaka pokrojona na kawałki
  • 4 średnie ziemniaki
  • mrożone warzywa 
  • 2-3 łyżeczki przyprawy gyros
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki masła
  • łyżka oliwy

Tajna taktyka postępowania:

1. Najpierw zabieram się za ziemniaki. Dzisiaj mają tylko 20-25 min na to, aby mogły się upiec. Dlatego kroję je na dość cienkie frytki. Standardowo dodaję do nich łyżkę oliwy i trochę soli. Wszystko mieszam. Zostawiam na chwilę w misce. 

2. Teraz czas na kolorowy dodatek.

 

Dzisiaj jako „coś zielonego” serwuję mrożone warzywa. Żeby mogły się dobrze upiec, układam je w koszyczku z folii aluminiowej. Dodaję też pół łyżeczki masła i szczyptę soli. 

3. Ziemniaki i zawinięte warzywa układam na blasze wyłożonej „prawie” papierem do pieczenia (tym razem użyłam w zastępstwie papieru śniadaniowego). Wkładam do piekarnika, ustawiam 180ºC i nastawiam timer na 10 min. WAŻNE! Prawy gór róg blachy to miejsce na kurczaka, którego będę go dokładać po 10 minutach. (chyba nie muszę się chwalić w jaki sposób włożyłam blachę:P)

4. W ciągu tych 10 minut doprawiam kurczaka. Dodaję 2-3 łyżeczki przyprawy gyros. Mieszam.

5. Wiem, że za chwilę mój timer odliczy 10 minut, więc przygotowuję się do szybkiej akcji. Moim celem jest to, aby kawałki kurczaka dodać na blachę. Zatem należy zachować wszelkie środki ostrożności. Kiedy timer daje znak, otwieram piekarnik i dorzucam kurczaka. 

Znów nastawiam czasomierz na 10 minut. 

 

6. Po kolejnych 10 minutach, wyłączam piekarnik. Korzystam z tego, że jest wystarczająco rozgrzany, więc odczekuję jeszcze 5 minut, zanim wyjmę blachę. (oszczędność energii!)

7.  Zajadam! 🙂

Smacznego!