KUCHNIA I JEDZENIE

Befsztyk ze schabu, młode ziemniaki z czosnkiem i tymiankiem + surówka z młodej kapusty [przepis]

Co zamiast schabowego na obiad? Befsztyk. Nie trzeba poświęcać wiele czasu na jego przygotowanie. Nie potrzeba rozbełtanego jajka i bułki tartej. W niecałą minutę można cieszyć się soczystym mięsem. Dzisiaj serwuję go z młodymi ziemniaczkami doprawionymi czosnkiem i tymiankiem oraz szybką surówką z młodej kapusty.

Składniki na dwie porcje:

  • dwa, cienko rozbite plastry schabu bez kości
  • kilka młodych ziemniaków
  • 1/4 dużej główki młodej kapusty
  • 3 ząbki czosnku
  • olej/oliwa
  • sól, pieprz, cukier, świeży tymianek

schab-czosnek-kapusta-młode-ziemniaki

Tajna taktyka postępowania:

W tym przepisie to młode ziemniaki wyznaczają całkowity czas przygotowania dania. Dlatego to właśnie od nich wszystko zaczynam.

1. Młode ziemniaki myję i obieram z cieniutkiej skórki. Później kroję je na małe kawałki (o takiej wielkości jak do zupy) i wrzucam do miski.

2. Do ziemniaków dodaję łyżkę oleju/oliwy, pokrojony w plasterki czosnek, szczyptę soli oraz trochę świeżego tymianku. Wszystko razem mieszam.

jak-przyprawić-mlode-ziemniaki

3. Na małe naczynie żaroodporne wykładam papier do pieczenia (wiecie, żeby było mniej mycia) i przekładam do niego przyprawione ziemniaki.

4. Tak przygotowane naczynie wkładam do piekarnika. Włączam termoobieg, nastawiam 200°C i odliczam (a właściwie mój timer) 20 minut. 

5. W tym czasie przygotowuję surówkę z białej kapusty. Siekam ją na małe kawałki i przekładam do miski. Dodaję do niej troszkę soli i zaczynam ją ugniatać. Po chwili kapusta powinna puścić soki i zrobić się miękka. Następnie dodaję do niej cukru i również przez chwilę ugniatam. W razie potrzeby dosalam albo dosładzam. I surówka gotowa! (nam zasmakowała w takiej szybkiej wersji, ale opcjonalnie można do niej jeszcze dołożyć koperku/soku z cytryny). 

6. Ziemniaki nadal siedzą w piekarniku, surówka już jest gotowa, zatem czas na mięso. Plastry schabu bardzo cienko rozbijam. Doprawiam jedynie solą i pieprzem. Kiedy mój timer pokazuje, że zostało 5 minut do końca pieczenia ziemniaków, biorę się za smażenie befsztyków. Szykuję teflonową patelnię, wlewam na nią trochę tłuszczu i dobrze rozgrzewam. 

7.  Lubię befsztyki za to, że robi się je szybko Niestety mają swój mały mankament. Żeby wyszły fajne (czyli usmażone i soczyste), należy je krótko smażyć na bardzo rozgrzanym tłuszczu. Wiecie co to oznacza?  Kuchenkę zapaćkaną tłuszczem. Dlatego polecam wyposażyć się w siatkę zapobiegającą pryskaniu lub chociaż zwykłą pokrywkę. 

Ja zwykle smażę, każdą ze stron befsztyku przez ok. 15-20 sekund. 

jak-zrobić-befsztyk

8. Po 20 minutach pieczenia ziemniaki wyglądają tak:

pieczone-młode-ziemniaki-z-czosnkiem-i-tymiankiem

9. Wszystko przygotowane, dlatego nie pozostaje mi nic innego jak rozłożyć mięso, surówkę oraz ziemniaki na talerzach.

befsztyk-ze-schabu

befsztyk-ze-schabu-pieczone-ziemniaki-surowka-z-mlodej-kapusty

surówka-z-młodej-kapusty-błyskawiczna

Biała Morela życzy smacznego!